zorg 1Op 14 juli 1817 verkregen molenaar Mathieu Hoeken van Rotem en landbouwer Jean Smeets van Beersel toestemming van de gedeputeerde Staten van Limburg om een windkorenmolen te bouwen. Het was een houten zestienkante bovenkruier. In 1919 liet Godfried Truyen-Smeyers deze molen vervangen door de huidige stenen beltmolen. Molenmaker was Van Tartwijk uit Waalre. In de huidige molen zijn o.m. de zestienkantstijlen hergebruikt als vloerbalken, en ook het spoorwiel en de draagbalken van de koning komen waarschijnlijk uit de voorganger. De romp werd opgetrokken door de plaatselijke metselaar Willem Klerkx: dit werd niet gedaan met een stok in het midden met een koord eraan om de cirkelvorm af te meten, maar "op het oog". Hierdoor zitten er veel "bulten" in de molenromp. De molenas is geheel in gietijzer (wellicht gemaakt door de Nederlandse firma L.I. Enthoven, volgens Nico Jurgens uit Hoorn), een zeldzaamheid in ons land. De roeden werden in 1934 verdekkerd. De spruiten, de schoren en staart zijn van ijzer, wat handig is, want er is zo weinig onderhoud aan. De molen heeft twee steenkoppels.

De huidige molen kreeg vlak vóór W.O. II een dieselmotor, in de jaren ‘50 werd deze vervangen door een elektrische motor. De Zorgvlietmolen werd op 7 december 1959 beschermd als monument. De molen werd in 1964 verbusseld en molenmaker Adriaens uit Weert (NL) verving de Limburgse kap door een Hollandse kap. De molen was buiten gebruik tussen 1971en 1984. Begin jaren '80 was er een gevaarlijke situatie ontstaan: doordat de asbalk rot was, zakte de baansteen in de asbalk, en daardoor zakte de molenas op de lange spruit Na de opknapbeurt in 1984, waarbij molenmaker Rik Caers uit Retie de asbalk verving, werd er weer regelmatig met de molen gedraaid, totdat de Potroeden te slecht waren.

Momenteel ondergaat hij een maalvaardige restauratie, op initiatief van Molenzorg Molenmuseum vzw uit Molenbeersel. In 2001 werden de Potroeden met stroomlijn Van Bussel vervangen door geklinknagelde Verhaege roeden (fabrikaat molenbouwer Roland Wieme uit Petegem-aan-de-Leie). Er werden fokwieken met remkleppen aangebracht, omwille van de matige biotoop door inbouwing. De romp werd weer gevoegd en de molenbaard, de grote spruitbalk, ramen en deuren werden vervangen. Hierna werden de kap- en luizolder vernieuwd, er kwamen op beide zolders een nieuwe vloer en nieuwe steunbalken. Verder werd de oude vang vervangen door een nieuwe vang en werden de vulblokken rond de as vernieuwd samen met de kammen en de weeg. Op de luizolder werd een nieuwe kruitafel en kruias geplaatst. Momenteel word de molen maalvaardig hersteld en zal ze waarschijnlijk tegen eind 2010 terug kunnen malen.